De Europese aandelenmarkten sloten donderdag met stevige verliezen door zorgen onder beleggers over de ontwikkeling van de economie. Vooral grondstofgerelateerde bedrijven verloren terrein. In Amsterdam werd Aegon in de uitverkoop gedaan nadat de verzekeraar onder meer tegenvallende resultaten had gepresenteerd.
De AEX-index sloot 2 procent lager op 459,85 punten en de MidKap daalde 1,6 procent tot 682,21 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 1,2 en 1,9 procent.
De groeiperikelen werden versterkt door uitspraken van bestuurders van centrale banken. Mario Draghi van de ECB stelde duidelijke risico’s voor de eurozone te zien en gaf nogmaals aan met meer steunmaatregelen te zullen komen als die nodig blijken. “Die opmerking leek in eerste instantie geruststellend uit te pakken, maar mensen begonnen zich later te realiseren dat de economie kennelijk wat mankeert als die meer steun behoeft”, zei een vermogensbeheerder in Frankfurt.
In de VS gaven vijf bestuurders van de Federal Reserve een toespraak. Drie van hen achten de tijd rijp voor de eerste renteverhoging sinds 2006. Beleggers maakten daaruit op dat de Amerikaanse centrale bank bij de laatste vergadering van dit jaar, in december, waarschijnlijk het huidige tarief van vrijwel 0 procent opkrikt.
Klap voor Aegon
Aegon was de sterkste daler met een verlies van 11,1 procent. Het bedrijf leed in het derde kwartaal een nettoverlies van 524 miljoen euro door de verkoop van zijn Canadese activiteiten en andere afschrijvingen. Beleggers waren ook teleurgesteld dat de verzekeraar geen nieuwe informatie gaf over de kapitaalpositie op basis van de regels die volgend jaar gaan gelden.
ArcelorMittal (min 6,2 procent), dat vorige week nog met een forse winstwaarschuwing kwam en Shell (min 4,3 procent) completeerden de top 3. Het staalconcern en de oliemaatschappij hadden last van dalende grondstofprijzen. Uitzender Randstad (plus 0,2 procent) noteerde als enige in de AEX een plus.
Fagron onderuit
In de MidKap ging medisch toeleverancier Fagron bijna 11 procent onderuit. Een analist van de Belgische bank KBC schreef dat het bedrijf in de VS vragen moet beantwoorden aan justitie in een wijdverbreide fraudezaak. Amerikaanse apothekers zouden voor miljarden dollars aan geneesmiddelen hebben verkocht aan mensen die verzekerd zijn via het Tricare-stelsel, op basis van recepten die artsen tegen betaling uitschreven zonder de patiënt daadwerkelijk te hebben gezien. Dat heeft al tot miljardenboetes geleid. De marktvorser benadrukte dat er nog geen aanklacht tegen Fagron is ingediend, maar beleggers leken te vrezen dat ook Fagron een boete tegemoet kan zien.
De euro was 1,0769 dollar waard, tegen 1,0739 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 2,2 procent tot 41,95 dollar en Brentolie werd 2,5 procent goedkoper op 44,68 dollar.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl